Sočiųjų

Sotieji riebalai yra riebalai, kurie kambario temperatūroje yra kieti ir dažniausiai yra gyvūninės kilmės. Paprastai jie randami tokiuose maisto produktuose kaip sviestas, taukai ir riebūs mėsos gabaliukai.

Saturated

Sotieji yra terminas, vartojamas apibūdinti maisto produktuose randamų riebalų rūšį. Tai riebalai, kurie kambario temperatūroje yra kieti ir randami gyvūniniuose produktuose, tokiuose kaip sviestas, taukai ir riebalų gabaliukai. mėsos. Jo taip pat yra kai kuriuose augalinės kilmės maisto produktuose, pvz., kokosų aliejuje ir palmių aliejuje.

Laikomi sotieji yra nesveika riebalų rūšis, nes padidėja rizika susirgti širdies liga. Jis padidina MTL cholesterolio, kuris yra „blogasis“ cholesterolis, ir sumažina DTL cholesterolio kiekį. , kuris yra „gerasis“ cholesterolis. Valgant per daug sočiųjų riebalų taip pat gali padidėti svoris ir nutukti.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja apriboti sočiųjų a href="/Riebalai">riebalų suvartojimas iki ne daugiau kaip 5–6 % visų dienos kalorijų. Tai reiškia, kad jei suvalgote 2000 kalorijų per dieną, turėtumėte apriboti savo sočiųjų riebalų suvartojimą iki 13 gramų.

Svarbu atminti, kad ne visi sotieji riebalai yra lygūs. Kai kurie sotieji riebalai, pvz., esantys kokosų aliejuje, laikomi sveikesniais už kitus. kokosų aliejuje yra vidutinės grandinės trigliceridų, kurie, kaip manoma, turi teigiamą poveikį cholesterolio kiekiui.

Be to, norint apriboti sočiųjų riebalų suvartojimą, svarbu juos pakeisti sveikesniais riebalais, tokiais kaip mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalųs. Šio tipo riebalai randami tokiuose maisto produktuose kaip riešutai, sėklos, avokadai ir alyvuogių aliejus. Dieta, kurioje gausu šių tipų riebalų, gali padėti sumažinti širdies ligų riziką.

Apibendrinant galima pasakyti, kad sotieji riebalai yra nesveikas riebalų tipas, kurio mityboje reikėtų riboti. Valgant per daug sočiųjų riebalų gali padidėti rizika susirgti širdies ligomis ir nutukimu. Svarbu sočiuosius riebalus pakeisti sveikesniais riebalais, pvz., mononesočiaisiais ir polinesočiaisiais riebalais. s. Tai gali padėti sumažinti riziką susirgti širdies liga ir pagerinti bendrą sveikatą.